wiki:ScenariosFi

Version 2 (modified by tarmo, 14 years ago) (diff)

Scenario 3 translated

Skenaariot

(this is a Finnish translation of Scenarios)

Skenaario 1: historian opettaja Jana

Jana on historian opettaja pienessä puolalaisessa peruskoulussa. Hän on juuri valmistunut viime keväänä ja opettaa ensimmäistä vuotta. Hän haluaa tehdä parhaansa ja pitää kurssinsa mahdollisimman kiinnostavina oppilailleen. Hän on käyttänyt tietokoneita monta vuotta, pääasiassa yliopisto-opinnoissaan ja ystävien kanssa viestimiseen. Janaa kiinnostaisi käyttää Internetiä ja tieto- ja viestintätekniikan välineitä oppilaidensa kanssa.

Kuudennen luokan historian tunnit keskittyvät keskiaikaan. Jana on suunnittelemassa oppituntia elämästä keskiaikaisissa kaupungeissa. Hän hakee lisätietoa puolalaisesta Wikipediasta ja Googlesta. Wikipediassa on hyviä artikkeleita puolalaisista kaupungeista, mutta yksityiskohtia keskiajasta ei oikein löydy. Jana muistaa, että yksi hänen kollegoistaan puhui "Toolboxista" ja löytääkin Toolboxin Googlesta ja alkaa selailla sivustoa. Toolboxista löytyy hyvä oppimateriaalivalikoima, jotka on merkitty avainsanoilla. Jana etsii historiaa ja saa useita satoja tuloksia. Ehkä siellä on jotain myös keskiaikaisista kaupungeista? Uusi haku antaa vain kymmenisen tulosta: joitain kuvia, muutamia diaesityksiä ja joitain sivuja tekstiä.

Jana löytää valokuvia, jotka on otettu arkeologisilta kaivauksilta Krakovasta. Kuvissa on monia mielenkiintoisia löytöjä: kolikoita, lautasten osia, veitsiä sekä erilaisia työkaluja. Jana tallentaa kuvat kirjanmerkiksi ja hakee vielä lisäfaktoja Wikipediasta. Hän päättää laatia oppimateriaalin, jota hän voisi käyttää sekä esittämiseen että oppilaille jakamiseen. Toolbox tarjoaa yksinkertaisia mallipohjia tällaisten oppimateriaalien tekemiseen. Janan ei tarvitse edes hakea kuvia omalle koneelleen, vaan voi suoraan lisätä netistä löytämänsä kuvat oppimateriaaliin.

Kun Jana tallentaa sivuaan Toolboxissa, hän huomaa, että voi antaa muille oikeudet käyttää ja muokata sitä. Hän päättääkin jakaa oppimateriaalinsa, koska hänkin käytti muiden tekemää materiaalia.

Selaillessaan Toolboxia Jana huomaa, että hän voi ottaa yhteyttä muihin opettajiin. Monet opettajat ovatkin etsimässä yhteistyökumppaneita oppimateriaalien tekemisessä. Toolboxissa voi myös kirjoittaa arvioita oppimateriaaleista. Jana kirjoittaakin lyhyen arvion arkeologisen kaivauksen valokuvista. Hän näkee, että kuvat oli julkistanut nuori tutkija Historian tutkimuksen instituutista. Toolbox ei olekaan vain opettajille, vaan siellä on myös yliopisto-opiskelijoita, tutkijoita ja muita oppimateriaalien hakemisesta ja tekemisestä kiinnostuneita.

Nyt on jo myöhä. Jana kirjautuu ulos, mutta palaa maanantaiaamuna katsomaan, onko joku jo käyttänyt hänen laatimaansa arkeologiasivua.

Skenaario 3: maantiedon opettaja Taavi

Taavi on kokenut virolainen maantiedon opettaja. Hän on toiminut opettajana jo yli 15 vuotta. Opetuksessaan hän on käyttänyt vuodesta toiseen samaa rakennetta ja periaatetta ja on organisoinut ne hyvin samalla tavalla eikä ole käyttänyt mitään uusia työkaluja tai innovaatioita. Vähän aikaa sitten hän osallistui kurssille "Tietokone koulussa", jossa hän sai perustaidot ja -tiedot tietokoneiden ja tieto- ja viestintätekniikan käyttöön kouluissa. Hänen milestään kurssi oli mielenkiintoinen ja hän uskoo, että TiVi? tarjoaa valtavasti uusia, mielenkiintoisia opetustapoja hänen oppiaineeseensa.

Ensi viikolla hänen tulisi opettaa Itämeren ympäristöongelmia seitsemännelle luokalle. Tänä vuonna Taavi haluaisi - huomattuaan luentojensa kaipaavan innovaatiota - yrittää jotain erilaista ja interaktiivista. Hän haluaisi myös hyödyntää uusia tietoteknisiä tietojaan ja taitojaan. Googlesta hän löytääkin useita kiinnostavia artikkeleita Itämeren ongelmista, mutta muutamaa lukuunottamatta useimmat niistä ovat liian monimutkaisia 7-luokkalaisille. Selaillessaan artikkeleita Taavi huomaa, että ne ovat Toolbox-nimisessä ympäristössä. Tätä Toolboxia tutkiessaan Taavi huomaa sen mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi.

Taavi käyttää Toolboxin hakukonetta löytääkseen interaktiivista materiaalia Itämeren ympäristöongelmista. Hän löytääkin jotain materiaalia Ruotsista, Suomesta ja Saksasta. Osa materiaalista on englanniksi, osa ruotsiksi tai suomeksi. Taavi on opiskellut ruotsia ja päättää itse käyttää ruotsalaista materiaalia. Muuten materiaali näyttää hyvältä, mutta sitä pitäisi muuttaa jonkin verran, jotta se paremmin sopisi hänen luokalleen. Ensinnäkin materiaalin taso on hieman liian monimutkainen hänen oppilailleen ja se pitäisi kääntää eestiksi ja sisältöä pitäisi muuttaa enemmän Viron näkökulman mukaiseksi.

Taavi haluaisi laatia interaktiivista materiaalia, sillä hän on opettanut tämän asian kaikki nämä vuodet samalla tavalla: luennoimalla ja teettämällä tehtäviä harjoituskirjasta. Toolboxia tutkiessaan Taavi löytää paikan, jossa hän voi helposti muokata valitsemaansa oppimateriaalia ja lisätä siihen omaa sisältöään. Tämän lisäksi Toolbox tarjoaa useita mallipohjia, jotka on tarkoitettu erilaisiin pedagogisiin lähestymistapoihin, mahdollistaa materiaalin opetusohjeiden muokkaamisen sekä paikallistiedon lisäämisen, jotta sisällöstä tulee pedagogisesti arvokkaampaa. Taavi valitsee pohjan, jossa käytetään ongelmalähtöistä oppimista, koska se tarjoaa interaktiivisuutta ja antaa mahdollisuuden opiskelijoiden yhteistyölle. Hän tietää, että vain harvat opettajat Virossa osaavat lukea ruotsia, joten hän haluaisi jakaa laatimansa materiaalin muiden opettajien kanssa, kunhan se on käyttövalmiina. Toolboxista löytyykin toiminto, jolla materiaali voidaan tallentaa palvelimelle ja antaa muille pääsy siihen.

Nyt Taavi on valmistellut ensi viikkonsa tunnit ja palaa varmasti Toolboxiin ensi viikolla etsimään materiaalia seuraaville tunneilleen.